HUR DU VÄLJER RÄTT HOCKEYKLUBBA

Att hitta rätt ishockeyklubba kan vara en djungel. Flex, längd, vinkel... vad ska jag välja? Läs med här och ta reda på hur

En av de frågor vi får mest från våra kunder är "hur vet jag vilken ishockeyklubba jag ska välja?". Något som låter relativt enkelt, men innehåller många dimensioner, då det är väldigt individuellt från spelare till spelare.

 

ANVÄNDER JAG VÄNSTER (LH) ELLER HÖGER (RH)?
Det första och förmodligen viktigaste vi behöver ha koll på är om du ska använda en Vänster (LH) eller Höger (RH) ishockeyklubba. Lyckligtvis är det här väldigt enkelt att ta reda på själv; om du spelar med vänster hand längst ner på klubban ska du använda LH, och omvänt, om du spelar med höger hand i botten av klubban, ska du använda RH.
Sådan. Kortfattat. Till nästa steg!


HUR HÖG SKA MIN ISHOCKEYKLUBBA VARA?
Stående på platta fötter, med ishockeyklubban framför kroppen (tåspetsen på bladet mot marken), rekommenderar vi att klubban går precis till näsan När du står på skridskor ska den gå till hakan.

Längden på en hockeyklubba har mycket att göra med din personliga preferens och spelstil. Tidigare sa man att Defenders (backar) oftast valde att ha en längre sticka för att hjälpa till med bättre kontroll och längre räckvidd. Det finns dock inget som är rätt och fel. Du måste testa dig fram tills du hittar vad som känns bäst för dig.

Ishockeyklubbor finns i fasta höjder, så alla spelare kan inte bara ta en klubba från hyllan som passar perfekt på höjden. I detta fall måste klubban antingen kapas ned eller förlängas med en förlängare.

Om hockeyklubban kapas ner kommer klubban att öka i styvhet, medans en förlängare gör klubban mjukare. De flesta hockeyklubbor kommer att ha ett diagram på baksidan av skaftet som visar den nya flexen när klubban är förkortad. Se nedan för en mer detaljerad titt på hur du väljer rätt flex.


VAD ÄR FLEX PÅ EN ISHOCKEYKLUBBA?
Att välja rätt flex är avgörande för hela spelupplevelsen, eftersom det gör att du som spelare kan skjuta och spela pucken korrekt. Ju lägre flex, desto mjukare kommer ishockeyklubban att kännas och därmed lättare att böja, och omvänt ju högre flex, desto styvare kommer klubban att kännas och därmed kräva mer kraft för att böjas.

Varför tror du att detta är viktigt?
Eftersom du spelar med fel flex kan du inte dra nytta av ishockeyklubbans egenskaper, och du kan potentiellt ha slösat bort pengar på en klubba du inte kan använda nu. 


Även om du inte kan göra en guide som talar om exakt vilken flex du ska använda, är följande en bra riktlinje:

YOUTH ISHOCKEYKLUBBA

Ålder Upp till 8 år
Längd Upp till 147 cm
Vikt 20 kg+
Klubblängd 120 cm - 140 cm
Tillgänglig Flex  10-35

 

Om du är tveksam, kom ihåg att du alltid kan få snabba råd och vägledning genom att skriva till oss i chatten, eller genom att ringa oss på +46 103 001 420

JUNIOR ISHOCKEYKLUBBA

 Ålder 8-12 år
Längd Upp till 160 cm
Vikt 30 kg - 55 kg
Klubblängd 142 cm - 153 cm
Tillgänglig Flex 30 - 50 flex

 

Kom ihåg att ovanstående är en allmän riktlinje, och om du har några tvivel är vårt team av experter alltid redo att hjälpa dig.

INTERMEDIATE ISHOCKEYKLUBBA

 Ålder 13-17 år
Längd Upp till 170 cm
Vikt 50-70 kg
Klubblängd 158 cm till 163 cm
Tillgänglig Flex 55 - 65 Flex

 
I vissa fall kommer särskilt barn och tonåringar att ha en längd som stöder en styvare ishockeyklubba, men deras vikt kommer fortfarande att antyda en lägre flex. I det här fallet kan du använda en klubbförlängare, som kommer att göra klubban längre och därigenom sänka flexen.

SENIOR ISHOCKEYKLUBBA

Ålder 17+ år
Längd 170+ cm
Vikt 70+ kg
Klubblängd 158-163 cm
Tillgänglig flex 65 - 110 flex

 

VAD ÄR VINKEL PÅ ISHOCKEYKLUBBAN

Ishockeyklubbans vinkel är hur bladet böjer sig. Det finns flera olika vinklar från de tre största klubbtillverkarna: Bauer, CCM och Warrior.
Som mycket annan ishockeyutrustning finns det inget rätt eller fel svar angående vad du ska välja att spela med. Det är en fråga om smak och preferens.

Den stora skillnaden mellan bladändarna är hur "öppna" de är och därmed hur mycket de böjer sig. Se bilden nedan för att se skillnaden mellan de tre mest använda vinklarna.

P28-W28

Placering Mid/Toe
Storlek Stor
Öppenhet Medium
Fördel Bra för toe drags och skott i kryssen
Spelare som använder David Pastranak, Nikita Kucherov, Matt Duchene mfl.

 

P92-P29-W02

 Placering Mid
Storlek Stor
Öppenhet Öppen
Fördel All-in-one, Kontroll och hårda skott
Spelare som använder Auston Matthews, Krill Kaprizov, Mark Scheifele mfl.

 

P90TM

 Placering Mid
Storlek Stor
Öppenhet Öppen
Fördel Bästa av båda världar, detta är en blandning av P28 & P92
Spelare som använder Jamie Benn mfl.