GUIDE: VÄLJ RÄTT SKRIDSKOR FÖR DIG

Är du ute efter att skaffa nya skridskor, men är osäker på hur du ska välja rätt? Sedan kommer en annan guide

5 tips för att välja rätt skridskor för dig
Är du ute efter att skaffa nya skridskor, men är osäker på hur du ska välja rätt? Här kommer en guide till dig med fem bra tips som kan hjälpa dig på god väg.


TIPS #1 HUR MYCKET VÄGER DU?

Ja, vi vet att det kan låta som en personlig fråga, men de olika modellerna har olika styvhet. En generell regel är att ju lättare du är, desto mjukare skridskor behöver du. Det yttre skalet på skridskorna ger stabilitet och skydd, medan insidan är vadderad, formbar och ger komfort. Ju dyrare skridsko, desto styvare skridsko. Vikt är dock inte allt. Nivå måste också räknas in i denna ekvation, eftersom din teknik och styrka också är avgörande för hur hård din skridsko ska vara. Läs mer om detta nedan.

TIPS # 2 VILKEN SPELSTIL, STYRKA OCH TEKNIK HAR DU?

Hårdheten påverkar hur du kan böja benet och röra foten, vilket då påverkar din balans och teknik. Köper du skridskor som är för styva kommer du att få svårt att åka skridskor och det kommer att hindra din chans att utvecklas och bli en bättre skridskoåkare. Detsamma gäller om du köper för mjuka skridskor.

Om du är en tyngre spelare, eller om du är på isen mer än fyra dagar i veckan, bör du välja ett par skridskor som klarar den mängden. Här rekommenderas det att välja skridskor som innehåller kolfiber i skon.


TIPS #3 VILKEN STORLEK BEHÖVER DU

Skridskon ska sitta tätt och ha bra kontakt med foten men med lite rörelseutrymme i tårna. Stå alltid upp när du provar skridskor och böj sedan benen så att det känns som att du är på is. Om tårna inte nuddar spetsen när du har böjt benen, då har du med största sannolikhet hittat rätt längd.

Våra experter i butiken använder avancerade 3D-fotskanner från BAUER, CCM och TRUE och ställer alltid frågor om dina gamla skridskor och din skridsko- och spelstil. Vi rekommenderar då de modeller och storlekar som passar dig bäst.


TIPS # 4 HUR MAN FÅR SKIDAN SITTA BÄSTA MÖJLIGA PÅ FOTEN?

Alla hockeyskridskor har olika formbarhetsnivåer. Detta är ofta relaterat till prisklassen, där man får mer och bättre formbart material i en dyrare skridsko. När du har provat den modell och storlek som passar bäst är det dags att "baka" skridskorna. I vår hockeybutik har vi en speciell ugn där skridskorna värms upp i rätt antal minuter och till rätt temperatur. 

När skridskorna har rätt temperatur snörar våra experter dem på dina fötter. Det är viktigt att knyta snören rätt då hela skridskon är mjuk efter uppvärmningen så inget går sönder. Sedan måste du sätta dig ner med benen i rätt vinkel så att skridskorna svalnar och formar sig rätt. Det tar cirka 10-15 minuter för allt att svalna. Helst ska skridskorna sedan vila i ca. 12 timmar efter uppvärmning och formning.

 

TIPS # 5 HAR DU KNÖLAR ELLER ANDRA PROBLEM MED FÖTTERNA?

Våra experter i butiken är utbildade och har den kunskap som behövs för att hitta rätt skridskor och storlek för dig, så du slipper få nya fotproblem. Om du redan har knölar till exempel så hjälper vi dig genom att ''trycka'' ut skridskorna i de nödvändiga områdena när de är varma och formbara, så att det finns det nödvändiga utrymmet i skridskon. Detta kan behöva göras flera gånger under säsongen, eftersom foten och skridskorna kan ändra form med tiden.

Om du är särskilt bred i vissa delar av foten kan vi även forma skridskon för att ta hänsyn till detta.