GUIDE: HITTA DIN RÄTTA ISHOCKEYHJÄLM


Ishockeyhjälmen håller ditt huvud skyddat, och är därför det viktigaste skyddet du kan investera i. Därför har vi gjort den här guiden

Ishockeyhjälmen ser till att ditt huvud skyddas, och är därför det viktigaste skyddet du kan investera i. Därför har vi skapat denna guide som kan hjälpa dig på god väg till ditt nästa köp av en ny hjälm.

Det första steget som behöver förtydligas innan du köper ett nytt ishockeyhem är att hitta rätt storlek. Se videon nedan, där vi visar hur du mäter ditt huvud rätt, samt ger bra allmänna tips

HUR HITTAR DU RÄTT STORLEK FÖR DIN HOCKEYHJÄLM?

Till skillnad från de flesta annan utrustning finns hockeyhjälmar i basstorlekar som Youth, Junior, small, medium och large. För att bestämma storleken på din hockeyhjälm, mät omkretsen av ditt huvud ca. 1,5 - 2 cm ovanför dina ögonbryn med ett mjukt måttband. Du kan jämföra detta antal i centimeter i tabellen nedan.

MÄRKE: Bauer

 Hjälmstorlek Huvudets omkrets (cm)
Youth (YTH) 48,5 - 54 cm
Small (S/P) 51 - 55,5 cm
Medium (M/M) 54,5-59 cm
Large (L/G) 57,5 - 62 cm

 

MÄRKE: CCM

Hjälmstorlek Huvudets omkrets (cm)
Youth (YTH) 47 - 55 cm
Junior (JR) 49 - 57 cm
Small (S) 51 - 55,5 cm
Medium (M) 54,5 - 59 cm
Large (L)  57,5 - 62 cm

 

MÄRKE: Warrior

 Hjälmstorlek Huvudets omkrets (cm)
Youth (YTH) 47 - 55 cm
Small (S) 52 - 56 cm

Medium (M)

56 - 59 cm
Large (L) 57,5 - 62 cm

 


HUR SKA EN HOCKEYHJÄLM PASSA?

De flesta hockeyhjälmar har ett smart justeringssystem oftast på sidan av hjälmen eller en knopp på baksidan av hjälmen för att ändra passformen.

För att justera storleken på en hockeyhjälm, ställ in hjälmen på den största inställningen, sätt på den och dra åt den gradvis tills passformen är tät och fortfarande bekväm. Hjälmen ska sitta platt på huvudet med kanten ca. 1,5 cm ovanför ögonbrynen utan att luta framåt eller bakåt.
Justera hakremmen så att den sitter säkert under hakan. Du vill att hjälmen ska sitta tillräckligt tätt för att den inte ska röra sig, men inte så hårt att den känns obekväm. Om du känner ett obehagligt tryck eller att det klämmer är hjälmen för liten.

HUR HITTAR DU RÄTT PASSFORM FÖR DIN HOCKEYHJÄLM?

En hockeyhjälm ska inte bara passa storleken utan även formen på ditt huvud. Det är därför en bra idé att prova olika modeller och känna för att hitta den som passar dig bäst. En hjälm som passar en spelare kanske inte passar en annan. Om du köper en hjälm till ditt barn, kom ihåg att hjälmar kan ha lite utrymme att växa och kan justeras över tiden. Vi rekommenderar vanligtvis inte att köpa en större storlek för barn att "växa in i" eftersom det kan äventyra deras säkerhet på grund av att hjälmen inte används på det sätt som den var designad för.

NÄR SKA EN ISHOCKEYHJÄLM BYTAS?

Kontrollera din hjälm regelbundet för sprickor eller mjuka fläckar och byt ut den omedelbart vid behov för att behålla samma skydd. En hjälm som fått ett mycket starkt genomslag, t.ex. vid en hård tackling eller kollision med gänget ger inte längre tillräckligt skydd. Den har alltså fyllt sin funktion genom att förebygga eller lindra en huvudskada och vi rekommenderar därför att köpa en ny.
En annan bra tumregel är att byta ut hjälmen varannan säsong.