ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT SLIPA SKRIDSKOR

Lär dig mer om skridskoslipning och hur du väljer rätt slipning, beroende på nivå.

Rätt slipade skridskor är avgörande för hela skridsko- och hockeyupplevelsen, eftersom bladen, även känd som stålet, ger det grepp du behöver på isen. Om dina skridskor har blad som är slöa, taggiga eller ojämna egg; då kan skridskoåkning vara otroligt svårt och frustrerande.

Alla spelare vet att de behöver slipa skridskorna, men det betyder inte att vi förstår vad det handlar om. Hur ofta ska vi slipa dem? Hur vassa ska de vara (vad betyder de olika slipsiffrorna?). Oavsett om du är nybörjare som precis har börjat eller ett proffs, förhoppningsvis kan den här artikeln lära dig något nytt


HUR VASST SKA JAG SLIPA?

Om du någonsin har tittat noga på bladen på undersidan av dina skridskor, kommer du snabbt att märka att de inte är direkt formade som en kniv eller ett blad, utan mer som två vassa kanter med en skålad mitt. Denna skålning kan vara djupare eller flackare beroende på vad du föredrar, och logiskt kallas detta skål i dina skridskor (du kanske har fått frågan "vilken skål kommer dina skridskor att ha?"). Skålen mäts vanligtvis i siffror (eller i bråkdelar i USA), från 9 till 35.

 

När dina skridskor slipas förs de över en roterande sten med en rundad yta. Denna yta kan modifieras för att ha en mycket krökt yta, som liknar ett segment av en liten cirkel, eller den kan vara plattare, likna en del av en större cirkel. Att ändra formen på hjulytan kommer att ändra storleken på skålningen det ger dina skridskor. En större radie kommer att innebära en plattare slipskiva och därför en skridsko med flackare skål. Det normala intervallet för detta är från 18 mm till 25 mm även om ibland högre eller lägre fördjupningar ses. Vanligtvis kommer hockeybutiker att slipa dina skridskor vid 18 eller 20 som standard om inga specifika instruktioner ges.
På bilderna nedan kan du se hur olika skålningar ser ut när de ses på nära håll.

Skåldjupet kommer att påverka hur skridskon känns och hur den reagerar på isen. Lägre skål kommer att sätta mer press på bladets kanter och gräva mer ner i isen. Flackare skål gör det motsatta. De fördelar trycket jämnare över hela bladet, vilket gör att de sitter mer ovanpå isen och glider bättre.

Nyckelpunkt: Lättare spelare använder vanligtvis ett djupare skål som 18-20 för att få tillräckligt med bett på isen. Tyngre och starkare skridskoåkare går vanligtvis med ett plattare hål (20-30) för att förbättra glidningen.


En allmän rekommendation för val av skåldjup är att använda formeln: kroppsvikt/3,14 (Pi).

Till exempel: 80 kg/3,14=25,47, runda av till 25. Då har du ett hål (25 mm) att utgå ifrån.
Denna metod är bara för att förenkla processen. Vi rekommenderar ändå att testa olika skål för att hitta det som passar dig bäst.

VASSA SKRIDSKOR ÄR NYCKELN TILL BÄTTRE PRESTANDA

Oavsett hur du får dina skridskor slipade är det viktigt att förstå fördelarna med att ha vassa blad. Ett ordentligt slipat par skridskor kommer att greppa isen bättre när du trycker loss med benen, vilket gör både dina svängar och glidning på isytan lättare. Kom ihåg att när vi pratar om vassa skridskor behöver det inte betyda att de har en djup skål. Ens skridskor kan fortfarande vara vassa även om de är slipade vid 25 till exempel.

FÖRDELARNA MED VASSA SKRIDSKOR INKLUDERAR BL.A

- Snabbare acceleration
- Bättre glid
- Lättare genom att bromsa
- Bättre balans och stabilitet
- Mer fart ur kurvorna
- Konsekventa skridskoskär
- Bättre rörlighet

HUR OFTA SKA MINA SKRIDSKOR VÄSSAS?

När du känner att dina skridskor inte längre fungerar bra kan du försiktigt dra fingret längs kanten på bladet. Om du märker små jack och defekter är det oftast ett tecken på att de behöver slipas.
Hur ofta du slipar dem är upp till dig. För spelare på högre nivå som letar efter bästa möjliga prestanda från sina skridskor, rekommenderar vi att du slipar dina skridskor efter var tredje ispass. Om du bara använder dina skridskor någon gång då och då för t.ex. offentlig skridskoåkning, då kan en gång i månaden enkelt göra jobbet.

Om du är tveksam kan du alltid komma förbi med dina skridskor och vår personal kommer med en neutral bedömning.